آموزش حسابداری اموال
به طور کلی هر شرکتی داراییهای ثابتی دارد اعم از اموال و اثاثه، ماشین آلات، وسایل نقلیه، تاسیسات، زمین، ساختمان. اینها جزء دارایی های ثابت یک شرکت محسوب می شود و بعضی از نرم افزارها قابلیت درجه اموال و اثاث به صورت مکان مکانیزه راه دارند اگر ما کالایی میخریم باید فاکتور را ثبت کنیم یعنی ابتدا مشخصات کالا را طبقه بندی می کنیم. از کل به جزء. به عنوان مثال میگوییم کالای ما اجاق گاز است، ریزتر ان چهار شعله است،ریزتر آن به طورمثال اسم ان مروارید است. در اموال هم شرکتها بابت آن طبقه بندی دارند. مثلاً می گویند دستگاه کپی که میشود طبقه بندی کلی. طبقه بندی جزیی آن می تواند برند آن باشد. طبقه زیرین آن می تواند مدل آن باشد. وقتی این طبقه بندی ها می خواهد انجام شود یک گزینه مهم دیگر هست اینکه این دارایی الان کجا است؟ در کدام یک از نقاط شرکت وجود دارد؟ واحد مالی است؟ واحد فروش است؟ واحد انبار است؟ کجا است الان؟ پس یک مشخصه اینطوری هم میخواهد و همچنین میخواهد که به ما بگوید چند ساله مستهلک می شود؟ همه داراییها به استثنای زمین از بین می روند و مستهلک می شوند بعد از چند سال، که این را قانون به ما میگوید. که این دارایی در چند سال مستهلک می شود . به هر حال این مشخصات ذر سند حسابداری نمیتواند آورده شود. وقتی سند حسابداری می گوییم اثاثه خریدیم، اثاثه میشود بدهکار و صندوق می شود بستانکار. در معین آن اسم اموال را می آوریم می گویند دستگاه کپی است یا هر وسیله دیگر اما در نرم افزارهایی که قابلیت اموال و اثاثیه را دارند تمام این ریزه کاری ها پیاده می شود .از محاسن نرمافزارها است اما ورود شما از شرکت های کوچک قرار است اتفاق بیفتد و نه شرکتهای بزرگ . چرا که شرکتهای بزرگ خود آنها یک کارشناس دارند به نام حسابدار اموال یا جمعدار اموال.
حسابدار اموال کارش چیست؟ فقط کار آن این است که خرید دارایی های ثابت را ثبت سیستم می کند و برای آن یک لیبل ایجاد می کند و کد آن دقیقا کد نرمافزار است و پیگیری میکند که این دارایی الان زمان استهلاک آن رسیده است یا نه؟ این دارایی به شکل است؟ در شرکتهای بزرگ از این گزینه ها استفاده می کنند.
شرکت هایی از این نوع حسابداری استفاده میکنند که بزرگ هستند و تعداد زیادی اثاثه دارند که باید این ها پیگیری شود و در واقع رهگیری داشته باشد و شرکتهای کوچک نیازی به اموال ندارند . برای حسابداری اموال هر چند ما در نرم افزار گزینه اموال را داریم اما به این دلیل که گفته شد شما نیازی نیست که از آن استفاده کنید شما اموال و اثاثه را به صورت دستی سند بزنید.
نرم افزارها دقیقاً در دو شرکت یک کار را انجام میدهند اما در شرکتهای بزرگ به خاطر کثرت اموال از آن به این نحو استفاده میکنیم اما اگر کسی در شرکتهای کوچک هم خواست از این منوها استفاده کند و به این صورت که عرض شد باید داراییها را طبقهبندی کند. اسم داراییها را بگوید و برای آنها فاکتور میزند مثل کالا فاکتور خرید اموال و اثاثه .نرمافزار در قبال این فاکتور سند حسابداری می زند.
سوال پیش می آید که یک شرکتی یک دستگاهی دارد و یک قطعه برای این دستگاه خریداری می کند که ارزش این قطعه یک مبلغ بالایی است و مدت زمان عمر آن بیشتر از ده سال است که این به چه صورت ثبت می شود؟ این سوال را به دو بخش تقسیم می کنیم یک بخش مربوط به این است که ما قطعه ای را ثبت کنیم تحت عنوان تعمیر و نگهداری کالا ثبت می شود. یعنی در واقع یک بخش هزینههایی مثل هزینه استهلاک است بخش دوم بخش دوم استهلاک است که در بخش اصلاحات به توضیح آن پرداخته میشود و روش استهلاک در ادامه توضیح داده خواهد شد. ولی در مجموع هر هزینهای که بابت یک دارایی ثابت انجام میشود قبل از بهره برداری یعنی از زمانی که ما میخریم تا زمانی که به بهره برداری می رسد، هر هزینه ای می آید روی قیمت تمام شده. از آن به بعد یعنی وقتی ما دستگاه را استفاده کردیم و استارت آن را زدیم اگر قطعه خریده شد یا تعمیرکار آورده شود، هر هزینهای که بکنید جزء هزینه های تعمیر و نگهداری حساب میشود که در هزینهها را لحاظ میکنیم.